Over ANP Blog

De komst van internet, smartphones en tablets heeft het tempo en de mate van verspreiding van nieuws spectaculair verhoogd. Het ANP heeft de productie en de werkwijze daar de afgelopen jaren sterk op aangepast. Waar het nieuws vroeger werd gebruikt als grondstof voor kranten of televisie, worden tekst en beeld door veel mediaklanten direct doorgeplaatst naar digitale platforms.

Het initiatief tot de oprichting van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), op 11 december 1934, lag bij de Nederlandse dagbladen. Zij zagen het belang in van een gezamenlijke persdienst die de toenmalige kranten, radio en televisie van nieuws voorzag. Snel, onafhankelijk en betrouwbaar nieuws. Daarin is strikt genomen in al die jaren niets veranderd. Wel is de vorm waarin het nieuws wordt geleverd sterk gewijzigd. Behalve in tekst gebeurt dat in foto, video, radio, teletekst en graphics. Het ANP heeft een wereldwijd netwerk door samenwerking met tientallen toonaangevende persbureaus, en het aandeelhouderschap in het Europese fotoagentschap EPA.

Twee investeringsfondsen (NPM Capital en GIMV) namen het ANP in twee tranches (2003 en 2007) over van de oprichters. Het ANP werd volledig onafhankelijk van mediabedrijven en een echte onderneming. In mei 2010 kwam het ANP volledig in handen van V-Ventures, de investeringstak van de Vereniging Veronica, die de ambitie heeft te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek.

In private handen is het ANP van een aanbodgestuurde organisatie veranderd in een bedrijf dat luistert naar de markt en zijn klanten en naast het traditionele persbureau inmiddels succesvolle andere business lines kent.

Het ANP voor bedrijven en organisatie verkoopt, in samenwerking met uitgevers, onder andere digitale knipseldiensten, het zoeksysteem ANP360, de Parlementaire Monitor en ANP Financial News, dat realtime onder meer beleggers bedient. ANP Pers Support is een joint venture met PR Newswire, dat via het ANP-tekstnet integraal persberichten verspreidt onder Nederlandse en internationale media.

NB: De onafhankelijke nieuwsredactie van het ANP is niet betrokken bij de totstandkoming van de artikelen op dit blog. Artikelen op het ANP Blog worden geschreven voor en door het ANP voor de bedrijven en organisaties.